Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola

visegrad iskola hirek tavasz es nyar 20230828

Tavasz és nyár az iskolában

Bár a március a tavasz első hónapja, programjaink téli eseménnyel kezdődtek. Mátraszentistvánon kései télben rendezték meg a diák síolimpiát, ahol Szakos Petra, Székelyhidi Luca és Szikla Johanna képviselték iskolánkat. Ezzel a programmal intettünk búcsút a télnek.

A hónap közepén síről lóra váltottunk és a Magyar családi gazdaság szervezésében lovashuszár bemutatót néztünk meg a legelőn. A korhű ruhában lovagló Magyar Bercivel örömmel fényképezkedtek a pajtásai. Márc. 15-én a település ünnepségén műsorral vettünk részt.

Márciusban a víz világnapja alkalmából az Esztergomi Duna Múzeumba utaztunk, ahol különböző tematikus foglalkozáson vettünk részt. A gyerekek érdeklődve nézték a vízekről szóló kisfilmeket, amik összecsengtek több tantárgyat is érintve az akkori tananyagokkal. A legnagyobb sikere a különböző vízmozgást bemutató terepasztalnak volt. Lelkesen zsilipeltek, duzzasztottak, pumpáltak, keltettek örvényt, stb. Kicsit vizesek lettek? No igen, a leglelkesebbek biztosan, de szerencsére jó idő volt.

Március végén nagy fába vágtuk a fejszénket. A szokásos egy nyílt tanítási nap helyett egy egész hetet tettünk látogathatóvá az érdeklődők számára. 33 tanítási órán jöttek vendégek. Ezen a héten szerveztünk még kézműves foglalkozást a nagycsoportos óvodásoknak és voltak délutáni fogadóóráink.

Az áprilist a hagyományos Nyuszifutással kezdtük. A szünet előtt tartottunk német projektnapot és nem maradt el a Húsvéti kézműveskedés sem. A tavaszi szünet rövid volt, mint a nyuszi farka, de azért lehetett egy kicsit pihenni.

Ebben a hónapban látogattak el hozzánk a Visegrádi Áprily Iskola zenetanárai és növendékei. Fúvós és vonós hangszereket hoztak bemutatni. A gyerkőcök nagyon érdeklődőek voltak. A legnagyobb sikere talán a szaxofonnak volt.

Hasonlóképp nagyon élvezték a Fizika showt, amire a szentendrei PMK-ba mentünk. Az első sorokból tökéletesen lehetett látni a látványos kísérleteket.

Még ebben a hónapban tartottunk egy bemutatóórát a második és negyedik osztály részvételével. Ezúttal nem szülők, hanem pedagógus kollégák voltak a vendégek, akik mindkét Duna ág túloldaláról érkeztek. Diákjaink okosak és jók voltak. Büszkén hallgattuk az elismerő szavakat.

Az idén májusban került megrendezésre a Fábián Zoltán mese- és prózamondó verseny. Iskolánkat Magyar Bercel, Székelyhidi Luca és Szikla Johanna képviselték.

Évek óta fut nálunk egy gyermekbaleset-megelőző program. Ennek keretében a Szentendrei Rendőrkapitányság munkatársai tartanak elméleti és gyakorlati foglalkozásokat gyalogos és kerékpáros ismeretekből. Idén a másodikosokkal tahitótfalusi, a negyedikesekkel visegrádi iskolába is elmentünk ennek a programnak a keretében.

Már hagyomány a Miénk a színpad! elnevezésű műsorunk. Ennek keretében színes csokrot állítunk össze a tanévben tanultakból. Volt benne vers és próza, tánc és torna, színjátszás és hangszeres rész. Ekkor köszöntöttük az édesanyákat is. Utána egy kis eszem-iszommal zártuk az estét.

Még májusban érkezett hozzánk egy madarász, aki érdekes és vicces történeteket osztott meg védenceiről. A program végén egy kis bemutatót is láthattunk, sőt a bátrak maguk is röptethették az egyik sólymot.

A hónapot esztergomi kirándulással zártuk. A 2. és 4. osztályosok a bemutatóórán nyújtottakért kapták ezt jutalmul. Az érdekessége az volt, hogy a gyermekek csak az indulás előtti percekben tudták meg, hogy aznap nem tanulni, hanem kirándulni fognak. Megnéztük a bazilikát, múzeumpedagógiai foglalkozáson vettünk részt és kiengedtük a gőzt a „máltai” játszótéren.

A tanév utolsó hónapját Kiss Noémi író-olvasó találkozójával kezdtük a helyi könyvtárban. Mindig érdekes találkozni azokkal, akiknek a regényeit olvassa az ember. Kiss Noémi könyvei sem voltak ismeretlenek a gyermekek számára.

Május első hétvégéjén egy két napos Göcseji gyalogtúrával töltötték azok a 3-4.-es gyermekek, akik részt vettek a Kék túra Országos Turisztikai versenyben. Jó pár éve lelkes résztvevői vagyunk ennek a megmérettetésnek. Az egész éves munka lezárásaként hagyományosan elmennek arra a tájegységre, amelyikre az adott év feladatai épültek. Idén közel 30 km-t gyalogoltak a két nap alatt.

A tanév végére besűrűsödtek a programok. Mind a négy osztállyal ismét Esztergomba mentünk. Ezúttal a Kresztergom parkban kisautókba ülve gyakorolhatták a gyerkőcök a helyes közlekedést. Majd a várat néztük meg.

Hazaérkezésünk után nem sokkal már indult is tovább a negyedikesek kis csapata. A Balaton-felvidékre vettük az irányt. Eveztünk a Tapolcai-tavasbarlangban, gyűjtöttünk madártollakat az Afrika Múzeumban, kipróbáltuk a billegőkövet a szentbékkálai kőtengerben, etettünk és ettünk is halat és még sorolhatnám. Természetesen nem maradt ki a balatini fürdés sem. Pancsoltunk napsütésben és esőben egyaránt.

A tanév utolsó hetére maradt a szigetcsúcsi akadályverseny.

Mostanra már túl vagyunk a bizonyítványosztáson. Diákjaink fele kitűnő bizonyítványt vitt haza. Sokuk nem csak a tanórákon, de különböző országos versenyeken is remekül szerepelt.

Most azoknak az országos versenyeknek az eredményét szeretném megosztani a kedves olvasóval, amelyikről korábban az eredmény ismerete híján nem adtam hírt:

  • Medve Matek szabadtéri országos csapatverseny 3. hely (Szolnoki Tamás, Balla Sára és Hadházy Tas),

Ugyanitt 6. hely (Ákos Zolta, Szily Anna, Nagy-Sárközi Hanna)

  • Gondolkodó Tanműhely országos levelező matematika verseny: 4. helyezés (Nagy-Sárközi Hanna, Szily Anna, Hadházy Tas és Szolnoki Tamás),

Ugyanitt 5. helyezés (Balla Sára, Soós Benke, Ákos Zolta)

  • Indulj el egy úton…! Kéktúra Természetismereti Turisztikai Vetélkedő Kárpát-medencei döntője :9. hely ( Balla Sára Lujza, Hadházy Tas Levente, Ákos Zolta László, Szolnoki Tamás)

Ugyanitt 8. helyet ért el a 4.osztály csapata ( Székelyhidi Luca Róza, Varga Hajnalka, Szakos Petra, Szikla Johanna)

Felkészítő pedagógusuk Balogh Dóra kolléganőnk volt.

  • A Fábián Zoltán mese- és prózamondó verseny kategóriájában 1. helyezett Szikla Johanna,

Ugyanitt Székelyhidi Luca 2. helyezést ért el.

  • Olvasni jó! Országos tavaszi olvasóverseny csapat kategóriában 3. hely (Katry Nimród, Soós Janka és Surányi Milán),

Ugyanitt szintén 3. hely (Plesznivy Álmos és Szikla Johanna).

Pedagógusuk Szárazné Fehér Tímea volt.

  • A Szépművészeti Múzeum Erdő, erdő titkot rejtő című pályázatán Szikla Johanna 2. helyezést ért el.

Pedagógusuk Korgáné Lengyel Rita volt.

A gyermekeknek és a felkészítőiknek ezúton is gratulálok.

Tanévünket azt hiszem bátran nevezhetem sikeresnek, gazdag és változatos programúnak. Mindezekhez természetesen sok segítséget kaptunk. A szülőktől, akik a programok lebonyolításán túl egy kültéri pingpongasztallal is megajándékozták a gyerkőcöket. A helyi és visegrádi önkormányzattól, Áprily iskolától, civil szimpatizánsoktól egyaránt.

Mindnyájuknak köszönöm a támogatást.

A nyári szünetre vidám kikapcsolódást, feltöltődést, jó egészséget kívánok.

Szárazné Fehér Tímea

Mottó

Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola logo

"Figyeld a Dunán elfutó hajókat
és valld: az óra gyorsan illan el.
De amíg élsz, a múlt, a dal s az erdő
és az örök vágy emberré emel."

iskolagyumolcs

Ökoiskola

oko iskola

Regisztrált Tehetségpont

regisztralt tehetsegpont

e-Napló (KRÉTA)

KRÉTA rendszer tájékoztató

Határtalanul

visegrad iskola hatartalanul logo

Keresés

Keress minket a Facebook-on

Ez a weboldal cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.